PI3XDV: Difference between revisions

From WikiDon
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
No edit summary
Line 1: Line 1:
PI3XDV is een experimentele repeater van John PA6E.
PI3XDV opereert op de 2-meter band (VHF) en gebruikt de frequentie 144.875 MHz. De nadruk bij deze repeater ligt echter niet zozeer op het bieden van communicatie over langere afstanden, maar vooral op het experimenteren met en verbeteren van repeater technologie en digitale communicatieprotocollen.
De beheerder van de repeater is PA6E
De doelen van PI3XDV omvatten het verbeteren van de betrouwbaarheid en kwaliteit van signalen, het onderzoeken van nieuwe digitale modi en het bevorderen van innovatie binnen de amateur radio. Dit maakt PI3XDV een cruciaal onderdeel voor technische ontwikkeling en samenwerking binnen de radioamateur gemeenschap.De repeater heeft maar een klein bereik rondom Amersfoort, maar het is er wel eentje met vergunning.
De repeater wordt niet heel veel gebruikt. Toen John begon had hij de oude locatie van PI1DSA nog tot zijn beschikking. Het was een bewuste keuze om de boel bij John thuis neer te zetten. Ten eerste omdat het allemaal experimenteel is, en zo kan hij er op ieder moment makkelijk bij. Maar hij wilde ook geen vaste 'populatie' van gebruikers op de repeater hebben. Je loopt de kans dat de gebruikers gaan klagen als de boel eens een keer door een experiment dat niet loopt zoals ik wil niet zou werken :) De antennes staan binnen. Het relais heeft allemaal ongebruikelijke dingen. De 2m-antenne is (met toestemming van RDI) ook niet rondstralend, maar heeft een richteffect dat parallel loopt langs de A1. Bij John thuis vandaan is dat in westelijke richting. Bereik in de auto is 15 km. portabel tussen de 4 en 7 km met een gebruikelijke antenne.
De 6 meter band (50MHz.) en 4 meter band (70MHz) hebben tegenvallende resultaten. Bereik is dan 1 km. De ontvangers zijn wel in orde. Met 5W in de auto kom je op die banden op 20 km afstand nog prima overheen (al hoor je zelf de ingang dan niet meer)
PI3XDV is meestal gekoppeld met PI2KMP. Dat relais heeft een bereik tot ongeveer 10 km voor Amersfoort en is daardoor in deze richting net een paar km verder te werken. De meeste activiteit die je hoort zit echter bij hen op de repeater.
Verder is XDV af en toe gekoppeld met repeaters in de VS en Australië vanwege rondes. Dat is automatisch op bepaalde tijdstippen. Vrijdagnacht om 3 uur is er een ronde in Perth, geleid door een kennis van me waar ik me wel eens inmeld.


De repeater heeft maar een klein bereik rondom Amersfoort, maar het is er wel eentje met vergunning.
Uitgang van de repeaters op 2m is 144,875 MHz.  
 
Uitgang op 2m is 144,875 MHz.  
Ingangen op 144,875 MHz, 439,975 MHz, 70,350 MHz, 50,570 MHz, 29,610 MHz, 24,980 MHz in FM.  
Ingangen op 144,875 MHz, 439,975 MHz, 70,350 MHz, 50,570 MHz, 29,610 MHz, 24,980 MHz in FM.  
Verder is er nog een ingang met wisselende frequenties op 50 MHz in USB die ook ingeschakeld wordt.  
Verder is er nog een ingang met wisselende frequenties op 50 MHz in USB die ook ingeschakeld wordt.  
John heeft ook geëxperimenteerd met een ingang op 145,475 MHz (je kunt dan +600 kHz gebruiken).
John heeft ook geëxperimenteerd met een ingang op 145,475 MHz (je kunt dan +600 kHz gebruiken t.o.v. de uitgang op 144,875 MHz).


John is momenteel bezig met onderhoud, een aantal ingangen werken daarom niet en sommige maar af en toe.  
John is momenteel bezig met onderhoud, een aantal ingangen werken daarom niet en sommige maar af en toe.  

Revision as of 12:46, 21 April 2024

PI3XDV opereert op de 2-meter band (VHF) en gebruikt de frequentie 144.875 MHz. De nadruk bij deze repeater ligt echter niet zozeer op het bieden van communicatie over langere afstanden, maar vooral op het experimenteren met en verbeteren van repeater technologie en digitale communicatieprotocollen. De beheerder van de repeater is PA6E De doelen van PI3XDV omvatten het verbeteren van de betrouwbaarheid en kwaliteit van signalen, het onderzoeken van nieuwe digitale modi en het bevorderen van innovatie binnen de amateur radio. Dit maakt PI3XDV een cruciaal onderdeel voor technische ontwikkeling en samenwerking binnen de radioamateur gemeenschap.De repeater heeft maar een klein bereik rondom Amersfoort, maar het is er wel eentje met vergunning. De repeater wordt niet heel veel gebruikt. Toen John begon had hij de oude locatie van PI1DSA nog tot zijn beschikking. Het was een bewuste keuze om de boel bij John thuis neer te zetten. Ten eerste omdat het allemaal experimenteel is, en zo kan hij er op ieder moment makkelijk bij. Maar hij wilde ook geen vaste 'populatie' van gebruikers op de repeater hebben. Je loopt de kans dat de gebruikers gaan klagen als de boel eens een keer door een experiment dat niet loopt zoals ik wil niet zou werken :) De antennes staan binnen. Het relais heeft allemaal ongebruikelijke dingen. De 2m-antenne is (met toestemming van RDI) ook niet rondstralend, maar heeft een richteffect dat parallel loopt langs de A1. Bij John thuis vandaan is dat in westelijke richting. Bereik in de auto is 15 km. portabel tussen de 4 en 7 km met een gebruikelijke antenne. De 6 meter band (50MHz.) en 4 meter band (70MHz) hebben tegenvallende resultaten. Bereik is dan 1 km. De ontvangers zijn wel in orde. Met 5W in de auto kom je op die banden op 20 km afstand nog prima overheen (al hoor je zelf de ingang dan niet meer) PI3XDV is meestal gekoppeld met PI2KMP. Dat relais heeft een bereik tot ongeveer 10 km voor Amersfoort en is daardoor in deze richting net een paar km verder te werken. De meeste activiteit die je hoort zit echter bij hen op de repeater. Verder is XDV af en toe gekoppeld met repeaters in de VS en Australië vanwege rondes. Dat is automatisch op bepaalde tijdstippen. Vrijdagnacht om 3 uur is er een ronde in Perth, geleid door een kennis van me waar ik me wel eens inmeld.

Uitgang van de repeaters op 2m is 144,875 MHz. Ingangen op 144,875 MHz, 439,975 MHz, 70,350 MHz, 50,570 MHz, 29,610 MHz, 24,980 MHz in FM. Verder is er nog een ingang met wisselende frequenties op 50 MHz in USB die ook ingeschakeld wordt. John heeft ook geëxperimenteerd met een ingang op 145,475 MHz (je kunt dan +600 kHz gebruiken t.o.v. de uitgang op 144,875 MHz).

John is momenteel bezig met onderhoud, een aantal ingangen werken daarom niet en sommige maar af en toe. Op de ingangen op 144,875 MHz en 439,975 MHz na krijgen alle ingangen binnenkort CTCSS op 77 Hz (dat zit ook op de uitgang).

De ingang op 144,875 MHz relayeert niet, maar je kunt hem wel gebruiken voor Echolink en als papegaairepeater. Er is ook een uitgebreide helpfunctie voor een deel van de functies in die je kunt beluisteren door 0# in DTMF (nul en hekje).


De repeater is ook uitgerust met een SSTV-repeater. Die kun je inschakelen door 1,5 sec 1750 Hz uit te zenden.